Gasztronómia
Egyedülállóan finomak a pácolt heringkészítményeik. A halak mellett a finnek sok húst fogyasztanak. Nagy kultusza van a jávorszarvas, a rénszarvas húsának. Csemegének számít a medvetalp, a füstölt, pácolt medvesonka, de fogyasztanak ürüt, marhát és sertéshúst is. A hideg éghajlat miatt télen nagy a szervezet energiaigénye, ilyenkor szívesen fogyasztanak zsíros húsokból készült ételeket. Kenyeret főleg árpából és rozsból készítik. Lappföldön készítenek árpalisztből rénszarvas vérrel főzött kását is. Köretként burgonyát, gyakran főtt burgonyát adnak, zöldségkínálatuk szegényes. Náluk is megterem a vörösáfonya, az eper, a málna, a szeder. Az étkezések végén nem esznek desszerteket, süteményeket. Étkezés előtt egy borókaillatú pálinkát vagy rozspálinkát fogyasztanak. Az étkezésekhez sört, friss vagy aludttejet isznak. Finnországban a szeszfogyasztás korlátozva van, mindenki csak italkönyvre válthatja ki a megszabott fejadagot. A finn konyhát számos kultúra befolyásolta, közte a francia és az orosz is, ugyanakkor számos eredeti specialitással rendelkezik, főleg a tengeri ételek és a zöldségek területén. Az egyik leghíresebb hagyományos specialitás a rénszarvas steak, csakúgy, mint a lazac. A különböző bogyókból és gyümölcsökből (csipkebogyó, eper, málna) népszerű desszertek és tömény szeszek készülnek. Népszerű a rozskenyér, és a finnek gyakran esznek szendvicseket reggelire vagy uzsonnára. A leggyakrabban fogyasztott italok között van a tej és a kávé. A vendéglátó rendszerint kijelöli a vendégek ülőhelyét, akik általában megvárják, amíg előbbi megkezdi az étkezést. A vendégek rendszerint magukat szolgálják ki, ez nem a vendéglátó feladata. Pl.: Finn vagy lappföldi palacsinta – házilag is elkészíthető
|