Runeberg muffinjai
Hozzávalók:Hozzávalók 20-25 darabhoz: 200 g vaj vagy margarin, 2 dl cukor, 2 tojás, 2 dl liszt, 1 kiskanál sütõpor, 1 kiskanál õrölt cardamom, 2 dl édes kétszersült vagy kekszmorzsa, 2 dl õrölt mandula, 1 dl tejszín, málna lekvár. Kenéshez: 2 dl víz, 1 dl cukor, 2-3 janék rizspálnika vagy rum. A tetejére: málna vagy narancslekvár. Bevonat: 1 dl bevonócukor, 2 kanál víz vagy citromlé
Elkészítése:Elkészítése: Melegítsük elõ a sütõt 200° C-ra. Daráljuk le a mandulát és keverjük össze a morzsával. Keverjük ki a vajat a cukorral. Adjunk hozzá egyenként a tojásokat, és dolgozzuk jól össze. Adjuk hozzá a a lisztet, a sütõport. Keverjük hozzá a cardamomt, a morzsát és a mandulát, végül a tejszínt. A muffinformákat kizsírozzuk, és megtöltjük a masszával (hagyjunk helyet a formában, hiszen a muffin meg fog nõni). Az ujjunkkal egy kis mélyedést készítünk minden muffin tetejére, és megtöltjük lekvárral. Tizenöt percig sütjük. Forraljuk fel a vizet és olvasszuk fel benne a cukrot, ízesítsük a rummal vagy rizspálinkával. Ezzel kenjük meg a megsült muffinokat. Amikor még melegek, tegyünk még egy fél kanál lekvárt a közepükbe. Hagyjuk kihûlni õket. Keverjük össze a bevonócukrot és a vizet vagy citromlevet egy kis tálban, és öntsük le vele a muffinokat.
|